9.9.07

Mé druhé já [The Brave One] - 80%

Jodie Fosterová hraje poměrně slavnou rozhlasovou reportérku, která se chce vdávat, ale jí a jejího přítele přepadnou v noci v parku nějací gauneři, kteří je oba brutálně zmlátí a přítele zabijí.

Když se z toho Fosterová trochu vzpamatuje, stane se z ní "jiný člověk", pořídí si pistoli a začně se úmyslně vydávat do nebezpečných čtvrtí, kde jako "tajemný mstitel" zabíjí ty, na které je zákon krátký. A přitom se začne kamarádit s policistou (Terrence Howard), který vyšetřuje, kdo že mu to střílí v rajónu zločince, na které je zákon krátký.

Finálne nastává ve chvíli, kdy Fosterová zjistí identitu vraha svého snoubence, zatímco detektivovi začíná být celkem jasné, která bije...



Filmů s podobným námětem už tady bylo hodně (i s ženskými hrdinkami), ale Neil Jordan režíruje jistou rukou a velmi dobře se mu daří dát hlavní postavě opravdový psychologický rozměr, takže v jistém smyslu chápeme, proč začne dělat ty extrémní věci, které začne dělat. A Fosterová je výborná, kouká z toho nějaká cena.

Menší problém filmu je právě v tom, že podobný námět už tu byl mnohokrát, a i když je tentokrát zfilmován velmi dobře, pořád při jeho sledování máte dojem "Jo, tohle jsem viděl v Rambovi, tohle v Death Wish" atd. atd... Přičemž Mé druhé já samozřejmě není akční film (vystřelí se v něm celkem asi desektrát) a morální dilema, které je divákovi předkládáno, už tady také mnohokrát bylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.