12.9.07

Ztracená dovolená - 80%

Místo vysvětlování toho, o čem je tento český "dokument" (uvozovky vysvětlím později) se podívejte na trailer:



Tvůrci se snaží naznačovat, že film má jakési reálné ambice, například "Analyzovat turistiku jako fenomén hluboce zakořeněný v naší době" nebo "Zjistit, zda je možno najít šest Číňanů jen podle fotografie" (na což bych jim samozřejmě dávno odpověděl "Ano, pokud tu fotografii dostanete do čínské státní televize" a tvůrci mohli ušetřit spoustu času a peněz, pokud by jim opravdu šlo o tuto odpověď). A jak pomůže najít odpovědi na tyto otázky to, že uspořádám v Praze výstavu oněch fotografií a návštěvníci se na ní nechávají fotit, jako by seděli v trávě s Číňany? Nedivil bych se, kdyby se zúčastnil i David Černý a přemaloval něco na růžovo, čímž by byla zodpovězena nějaká palčivá otázka dnešní doby, vymknuté z kloubů...

Spousta toho, co ve filmu uvidíme, je výsledkem manipulace, spousta toho je upraveno tak, aby to bylo vtipné - a ono to vtipné je! Není to "zlá manipulace s fakty" jako Michael Moore, ale spíš "absurdní komedie slepená z kusů reality" á la Borat. Například uvidíme záběr starého velmi fousatého sinologa, který roztomilým způsobem pronese zásadní moudro: "To je velice... velice podstatná věc, že Číňanů je hodně." V reálu asi řekl nějakou smysluplnější myšlenku, ale když se z ní vystřihne pouze toto, je to větší sranda. Nikdo trochu rozumný nemůže věřit, že tohle je "dokument" v původním smyslu toho slova. Ale je to zábava.

Ztracená dovolená je jedním z nejlepších českých filmů, který je o úplném hovně. Český sen (který se pokoušel o něco velmi podobného) jí nesahá ani po kotníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.