20.6.23

Retro audio recenze: Kult hákového kříže [American History X] - 90%

Skoro dokonalý film, na kterém mi mírně vadilo jen občasné přílišné zjednodušování a zkratkovitost chování hrdinů. Klidně mohl být o půl hodiny delší.


39 komentářů:

  1. Tam vlastně hraje Edward Furlong, ještě než byl knedlík. Osobně si myslím, i přes to, co tam povídají, že byl spíš neonacista, než skinhead.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že důvody, proč se z lidí stávají náckové jsou složitější. Jestli je společnost a systém nastavený tak, že vytváří nácky, narkomany, bezdomovce a vše podobně toxické, pak ať jsou lidé nackové, smažky, bezdomovci... je to symptom nefunkční společnosti (kapitalismus). Na obrubníku jsem vždy rád sedával...hlavně v létě. Peace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos neobjevil nic novýho, to už říkaval starej Marx:-)

      Vymazat
    2. Jestli tohle říkával Marx, tak se toho taky měl držet a ne to balit do větší a větší hromady hoven :-)

      Vymazat
    3. Co říkal Marx, to s tím obrubníkem? Marxe nečtu, moc buržoazní :-)

      Vymazat
    4. tohle je vysmajlíkovaný vlákno. poďme všici, holky, kluci :-)

      Vymazat
    5. Marx, stejně jako John Locke, vycházel z chybné premisy, že společnost formuje jedince. Takže došel k závěru, že pokud se změní společnost, změní se i lidé. Praxe ukázala, že to nefunguje, a to i při použití násilí. Takže dnes už víme, že je to naopak a z jedinců vzniká společnost a jen pár blouznivců věří Marxovi a jemu podobným.

      Vymazat
    6. Anonyme,

      1) pokazil jsi vysmajlíkovaný vlákno.

      2) Společnost formuje jedince. Samozřejmě je tvořená jedinečnými individui a ti všichni do ní něco ze sebe vkládají, ale celkově, myslím, je tam tendence taková, jak ji popsali ti dva (a mnoho dalších). Také si myslím, že když nějak nastavíš systém (ty to nazýváš společnost), na lidi to bude mít vliv, a ne že se systém změní pod vlivem jedinců. Jinak Locke i Marx byli liberálové ze západu. Oni vlastně nemají se socialismem na státní úrovni žádnou zkušenost. To je taky důvod proč mi Orwell přijde mimo, i přestože ho mám celkem rád, ale spíš jako humanistu, než socana krocana :-)

      Vymazat
    7. "Společnost formuje jedince" je samozrejme platné tvrdenie :), lenže polovičné :(. V skutočnosti "jedinci formujú spoločnosť, ktorá formuje jedincov" :o). A aj to nie je úplná pravda :P. Pretože nie každý je rovnako formovateľný ~ ide o kontinuum (spektrum), kde napr. psychopatov spoločnosť nesformuje nikdy :( a na opačnom konci sú konformisti, ktorý sa nechajú úplne preformátovať :o(.

      Problém Marxa je v tom, že ako typický ideológ používal len polovicu abecedy (společnost formuje jedince) a druhú polovicu ignoroval. Ďalším problémom je ten, že de facto išlo o jeho spoveď, ktorý si premietal na všetkých (ja, Marx, BOJujem za moje hodnoty a tak všetci BOJujú za ich hodnoty a ľudský svet je jedno veľké BOJisko)..

      #filozofickéokienko #emojiforever

      Vymazat
    8. Anonymní21. června 2023 v 13:53
      John Lock vysel z Démona. Takze je to jedno(fuk) hehe.

      Vymazat
  3. Malá zajímavost. Na jedněch stránkách, kde je film k sehnání, je v komentech uvedeno "The curb scene is missing..."

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes má svátek Květa.
    https://youtu.be/7IcyXONoePA

    OdpovědětVymazat
  5. Edward Norton Commander is my favorite - len ten blonďák (meno si nepamätám) to kazil, shame on him..

    OdpovědětVymazat
  6. František, návod, ktorý ti vo filme chýba, ani neexistuje - človek nie je počítač a život nie je počítačový program typu if-then-else. Ilča to vystihla geniálne (buď rád, že ju máš): až životná skúsenosť Nortona vo väzení mu otvorila oči - že negros nie sú úplne zlí (ako mu vštepoval tatínek), ale aj zlí aj dobrí. A že skinheads-neonacisti nie sú len ideálne-dobrí, ale aj totálne svine, ak s nimi v niečom nesúhlasíš.

    Druhé btw. platí pre každú ideológiu (neomarxizmus ap) - fanúšikovia sú len nahraditeľní avatari, ktorí slúžia na propagáciu ideológie. "Ide nám o menšiny" je len prázdna póza.

    Ideológ zásadne vníma realitu v extrémnej polohe (neonacisti "vidia" čiernych iba ako zlých a bielych iba ako dobrých; neomarxista naopak; radikálne feministky vnímajú ženy ako kozmické-empatické bytosti a mužov ako sadistikých zločincov ap.)

    Jednou z posolstiev filmu je skutočnosť, že zdravý pohľad je niekde medzi týmito extrémami napr. Líška je all-good a Anonymní sú kokoti..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překvapivě, Holba má celkem dobré nealko pivo.

      Vymazat
    2. Co je na tom překvapivýho?

      Vymazat
    3. Překvapilo mě to, čekal jsem ho vodovější. Ty už moc nediskutuješ, co kostlivče? Ani prgy nesolíš. Jsi bejval můj idol more :-)

      Vymazat
    4. A nejsem kostlivec, zaskakuju za Otce prasátek buzno.

      Vymazat
    5. Je mi to jasný, zaskakuješ za Otce prasátek, ok.

      Vymazat
  7. Kdy bude recenze Indy 5? Cekam 110%

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedočkáš. Indyho pase produkce, na jejímž hatelistu sedí Franta pěkně vysoko. Jeho zvou už jen na dětský animáče, a pak si půjčuje dývka v místní videopůjčovně, z čehož jsou zase tyhle bizarní retrorecenze.

      Vymazat
    2. Druha dobra sprava je, ze k tomu Fuka nerobil titulky.

      Vymazat
    3. Ale Fukoš dělá celkem dobrý tutilky. Lepší než dokumenty.

      Vymazat
    4. Darebák Jedna by mohl vyprávět.

      Vymazat
    5. Darebák jeden. (ve slovenstině)

      Vymazat
  8. Ten film je strašná píčovina. Debil skinhead ne(vychovavanej)debilni matkou a otcem, kterej když ty svý debily viděl, tak radši zdrhnul napraví svyho debilniho bratra, protože mu negr zachrani v krimu prdel. Negr tam byl omylem. Pravnik to posral. A ted dame film jak v krimu Burešovi chrání prdel Aluna. Obojí je blby sci-fi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem na to koukal, na 90 to klidně je, i když film má spoustu much, který tě vlastně serou...přesto je to super. Film překvapivě dobře pracuje se zpomalenými záběry a hudbou, ale to už říkal Franc.

      Norton jako nácek je super - když ho zatýkají a on se u toho usmívá, je téměř strašidelnej. Oni vůbec ti náckové se jim povedli dobře. V něčem samozřejmě mají pravdu, ale to víme až dnes, to je jedno. Hodně se mi líbilo, že když se jejich bůh vrátil z krimu, a jakože jim na to sere, neváhají ani minutu a jdou do něj natvrdo - hlavně jeho holka - to bylo silný.

      Černoch ve vězení je vtipná postava, ale plná různých klišé, ale to asi být muselo. Mimo vězení jsou černoši veskrze negativní, ve vězení jsou zase pozitivní.
      Ten co zdrhnul, nebyl otec, ale nápadník matky, židovský učitel těch dvou nácků - Elliott Gould, dobrej herec.

      Film mohl být opravdu delší. Minimálně mi hodně zkratkovité přišlo přesvědčení bráchy vykašlat se na to, a ten hepáč v pokojíčku, kdy strhávají svojí sbírku nazishitu. Celkově postava bráchy mohla být ještě o trošičku víc rozpracována. Furlong byl dobrej herec.

      Vymazat
    2. Norton bude dobrej i ve slabikáři.

      Vymazat
    3. Jo a Goulda jsem nemyslel.

      Vymazat
    4. Omylem...

      A kde teda vzal tu telku ?

      Vymazat
  9. Jestli máte rádi kvalitní sofistikovanej yacht pop, doporučuju britskou kapelu Prep. Zní to jak vyteplený Steely Dan...velmi dobré!!

    https://www.youtube.com/watch?v=2Fm9NkFmcF4

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kategória najaktívnejší Diskuter pod týmto podcastom.. and the winner is Johny Thunderish!!! Janko, vyhrávaš bludišťáka a song, xixi:
      https://www.youtube.com/watch?v=P9sQZLtsfp8

      Vymazat
    2. Hmm, hodně zajímavý. Upřímně, ani nechci vědět, jak a kde jsi to vyhrabal. Od "jsem čarovný" celkem posun, blahoželám.

      Vymazat
    3. Líškou cuká závisť.

      Vymazat
  10. Vůbec se tu nikdo neangažoval v diskuzi, kterej film ma největší kozy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tu proběhlo? A z čeho byl výběr? Ze studijních důvodů bych zkouknul!

      Vymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.