27.6.23

Audio recenze: Indiana Jones a nástroj osudu [Indiana Jones and the Dial of Destiny] - 50%

Mám z toho podobně hořké pocity jako z posledních Star Wars. Jako typická žánrová podívaná to docela ujde. Jako pokračování nebo dokonce uzavření legendární ságy je to značně zoufalé a bezradné. A na začátku není žádný kopec!!!


66 komentářů:

  1. Protože textových recenzí se už od Franty nedočkáme, požádal jsem ChatGPT, aby ji napsal za něj. Vkládejte prosím pod další Frantovy audia taky textovou recenzi z Chatu:

    "Indiana Jones and the Dial of Destiny je žánrovou podívanou, která přináší dobrodružství, akci a trochu nostalgických pocitů. Film se snaží navázat na legendární ságu, ale bohužel nedosahuje očekávání. Hlavní postava Indiana Jones je stále charismatická a dobrodružné scény jsou poutavé, avšak příběh a provedení působí značně bezradně a zoufale. Nezachycuje správně ducha předchozích filmů a nedaří se mu nalézt vlastní identitu.

    Mám z toho podobně hořké pocity jako z posledních Star Wars. Jako typická žánrová podívaná to docela ujde, ale jako pokračování legendární ságy je to zklamání. Přesto si fanoušci Indiana Jonese mohou užít několik akčních scén a nostalgických momentů, ale obecně se jedná o průměrný film, který nedosahuje výšin svých předchůdců."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bubelleh, ty musíš byť strašne osamelá lama, keď sa rozprávaš s AI. Tam radšej požiadaj Diskutera o ruku a nespamuj s textovými recenziami..

      Vymazat
    2. Pane Líška, vy si tady povídáte s lidmi, co vás nemají rádi, jste ještě osamělejší. AI se aspoň snaží, my ne.

      Vymazat
  2. Ach bože. Ford má postavu Indyho v mimoriadnej obľube, stačí si s ním pustiť nejaký rozhovor, kde to rozoberá.

    OdpovědětVymazat
  3. Prohlizec mi u hodnoceni neukazuje pred 50 jednicku, zrejme bug v LUA kodu?

    OdpovědětVymazat
  4. Třeba se jim do toho vložil Edward Norton, ten byl prý dobrý v slabikáři :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Lze prozradit (bez extra spoilerů) zda byl Indy v minulosti, nebo přiblížit tu scénu s vikingskými loděmi co byla na fotkách z natáčení ?

    OdpovědětVymazat
  6. Takže propadák. Upřímně, čekal někdo něco jinýho?

    Martin Scorsese je brutálně přeceňovanej. Harrison Ford byl nejlepší v Brunovi.

    Hitler určitě nebyl mezi ostatními nácky moc oblíbenej. Pravděpodobně byl částečnej žid (dokonce po matce), ale jelikož ho pásli západní kapitalisti a měl díky tomu neomezenej budget, drželi hubu a krok (Německo bylo brutálně chudé, a mělo takové i zůstat). Někde jsem dokonce četl, že celá akce Anthropoid byla na objednávku Hitlera u Britů, aby se zbavil Heydricha, který byl real antisemita a Hitlera nenáviděl. Netvrdím, že to takto skutečně bylo, ale minimálně je fascinující, koukat se na historii z těchto alternativních úhlů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyl Žid, ta teorie byla, že ho matka měla s nějakým místním židovským magnátem, ale je podložena jenom tím, že takový magnát existoval a možná někdy Braunau navštívil.
      Můžu si u Britů také objednat nějaký ten atentát? Nejsem ani hlavou státu, se kterým jsou momentálně ve válce, takže bych měl být na seznamu potenciálních zákazníků dost vysoko.

      Vymazat
    2. Nikdo nic nenavštěvoval. Jeho matka Klára pracovala několik let ve Vídni v rodině židovského obchodníka, kterej ji měl obtěžkat. Zrovna toto s Hitlerovým židovstvím není nijak divoká a tajná teorie. Na základě čeho tvrdíš, že nebyl žid?

      Vymazat
    3. Rozvin myslenku o Scorsesem. Ktery jeho film je konkretne precenovanej.

      Vymazat
    4. Treba Skryta identia. D.

      Vymazat
    5. Určitě Mys hrůzy, to je extrémní blbost. Dále Vlk z wall street, mean streets, irishman. Myslím, že by se toho našlo víc. Mě osobně se bez výhrad líbil jen taxidriver.

      Vymazat
    6. To tam z tech desitek top filmu nemas nic lepsiho? Navic Skryta identita je kvalitni film, ale Scorsese ma i lepsi. Taxi Driver bejva vzdy v zebricku top 10 filmu ever a Tarantino by si ho vzal na pustej ostrov.

      Vymazat
    7. Desítky top filmů?? Jakože Scorsese natočil třeba 20 top filmů?? Pojď mi.

      Vymazat
    8. Skryta idendita je rymejk Volavky. Kundo.

      Vymazat
    9. Takze Scorsese a top filmy: Taxi Driver, Raging Bull, Mistr komedie (nelibi se vsem, mne jo), Goodfellas a Casino, pak tu mame eru s DiCapriem od Gangu v New Yorku, pres Letce, Skrytou Identitu, Proklety ostrov a ten Vlk z Wall street no a jsme na deseti filmech, ktere rozhodne patri mezi to nejlepsi, co bylo kdy natoceno. Samozrejme se najde par joudalinu, kterym se to ci ono nebude libit, no, ani soundtracky Johna Williamse se nelibi vsem a nekteri mentalove jim daji na youtubu i dislike. S tim se neda nic delat nez tyto magory respektovat.

      Vymazat
  7. Fuka dal skodolibe padesatiprocentni filmu s hudbou legendarniho Williamse, ktery je tesne pred smrti, a s legendarnim Fordem, ktery uz tech let asi taky mit moc nebude. Proste takova Fukakovina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za stari nebo posledni film pred smrti by meli byt u legend procenta navic nebo co jsi tim chtel rict? On z toho posledniho Indyho neni nikdo moc odvarenej.

      Vymazat
  8. Recenze moc nezminuje pani Zednickovou-Mostkovou. Pry si ze stareho pana (Forda) utahuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. A když ho na konci najednou zachraňuje, tak to nepůsoví moc věrohodně, protože do té chvíle jím opovrhovala a chtěla ho celý film jenom využít. To je ale relativní drobnost, ten film má mnohem závažnější nedostatky.

      Vymazat
  9. To je nejaká nová móda doěbať každý kultový franchise? Genialita Barbar Connana bola v tom, že neherec, ktorý nevie hrať, prakticky mlčal a len ukazoval napnuté svaly. Jo a nová recenzia a hneď 14 komentov?? Komu tím jako prospějete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barbara Conana úspěšně dojebali už v roce 2011: https://www.fffilm.name/2011/08/recenze-barbar-conan-conan-barbarian-40.html

      Vymazat
    2. To jsi ale kouzlo Conana hodně zredukoval. Conan 1 a 2 byly dobrý v mnoha ohledech. Například v rudé sonje taky jen flexí svaly, ale ten film už nefunguje. To by si stejně tak mohl napsat o terminátorech.

      Vymazat
  10. Františku, rozveď trochu to s těmi kopci. U některých Jonesů tuším, co myslíš, u zbylých moc ne. Dále jak je to s tím, že Ford nemá rád IJ a SW? Vždyť jsou to jeho nejslavnější role. Indy Jones je dobrej, Han Solo je podle mě hroznej kretén - to mám radši Billa Pullmana jako Lone Stara.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny předchozí filmy začínají záběrem na kopec: Jednička: Kopec v džungli. Dvojka: Kopec na gongu. Trojka: Kopec v Utahu. Čtyřka: Kopeček nějakého sviště (nebo co to je). Pětka nic.

      Ad Fordova láska k IJ a SW: Kdyby je měl rád, nereaguje takhle: https://variety.com/2023/film/news/harrison-ford-hates-question-han-solo-indiana-jones-fight-1235629227/

      Vymazat
    2. Za kopce díky. Myslel jsem, že myslíš nějaké scény s kopci v úvodních minutách filmů. Z toho rozhovoru ale nevyplývá, že by nehrál rád ty charaktery. Spíš ho sere hloupost fanoušků a nějakej pseudohype. Dobrej byl ve frantic a uprchlík.

      Vymazat
    3. Frantisek postuje clanek ve Variety LOOOOOL. Ja jsem teda videl mnoho rozhovoru s Fordem, kde lasku k Jonesovi daval jasne najevo, naposledy mimo jine tim, ze si nepreje, aby to nekdy hral nekdo jinej. Snad jedina negativni reakce byla, kdyz ho nekde uvedli znelkou z Indyho a on rekl, ze se omlouva Williamsovi, ale uz ho ta znelka, ktera za nim vsude chodi, sere.

      Vymazat
    4. Cože? V pětce není v úvodních sekundách záběr na kopec???? Jak si to ten Mangold, točící pod Disneym mohl dovolit, když Spielberg, točící pod Paramountem, do všech filmů ten kopec dával jako narážku na ... Paramount? Přece si nemyslel, že pod Disneym by ten vtip tak úplně nedával smysl, že ne? Hmm, samé otázky.

      Vymazat
    5. Ty chytráku, v pětce je na začátku před filmem taky logo Paramountu.

      Vymazat
    6. Jako já nechci nic říkat, ale i v pětce ten kopec (hora) přechází do filmu. Jen to je jaksi důmyslnější a je třeba dávat pozor. Ano, v první chvíli si člověk může říct, aha tentokrát se na to vykašlali, ale o to víc to vzápětí ocení, jak se s tím tentokrát vypořádali.

      Vymazat
    7. Tak to by mě fakt zajímalo, jak přesně to myslíš. Vždyť v pětce je logo Paramountu a PO NĚM je logo Lucasfilmu (bez kopce nebo čehokoliv jiného) a pak teprve začíná film, tak jak může "kopec Paramountu přecházet do filmu"?

      Nejlepší by bylo, kdyby tam na začátku měli Disneyho zámek a ten by přešel v nacistický zámek, ale to bohužel neudělali...

      Vymazat
    8. Přechází byla nepřesná formulace, ale v první cca pul minute ten kopec je.

      Vymazat
    9. Takze ted jsi sam priznal, ze logo Paramountu je jeste pred jinym logem, tudiz ten kopcovy prechod neni z technickeho hlediska ani mozny. Mozna to v tobe probudilo nostalgicky smutek, ze svet uz neni zamrzly v osmibitovych osmdesatkach a vse neni jako tenkrat, ale to je jen tvuj boomersky problem.

      Vymazat
    10. Ten prechod je z technickeho hlediska zcela mozny, stacilo dat ta loga v jinem poradi, nebo titulek "Lucasfilm presents" dat az po prvnim zaberu filmu, jako to bylo v predchozich filmech, kde to z nejakeho divneho duvodu mozne bylo.

      Vymazat
    11. To by sice stacilo, ale to poradi bude mit zrejme nejaky vyznam z pravniho hlediska, kdo se na filmu jak podilel a kdo drzi jake licence. Pokud Lucasfilm nyni drui Disney, tak je asi kazdemu, kdo neni Audio Recenzent zcela jasne, ze tam nemuzou dat Paramount presents, protoze to Paramount nepresentsuje. Ja kdybych byl Disney a zaplatil za Lucasfilm 4.05 milionu dolaru, tak bych teda taky nechtel dat logo Paramountu jako posledni, abych potesil v omsdesatkach zamrzleho boomera Fuku.

      Vymazat
    12. To všechno vím a proto jsem také nikdy netvrdil, že by někdo měl kamkoliv psát "Paramount Presents". Asi sis špatně přečetl, co jsem psal.

      Vymazat
    13. Je to kopec s nejvetsima kozama?

      Vymazat
    14. Kopec znamenal i odkaz na jmeno rezisera. SPIEL - BERG. Mangold by tam měl mít spíše tu stejnojmennou zeleninu.

      Vymazat
  11. Gaylordi, tento týždeň (25.6) btw. oslavujem(e) 41 rokov od vydania kultového Blade Runner-a!

    "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zapomněl, že v tom taky hraje Harry Ford. Rutger Hauer už je v pánu, Vangelis taky... Dobrej film, ani dvojka mě nesrala.

      Vymazat
    2. Jak to oslavíš? Sejdeš se s diskutérem otcem prasátek a pár anonymama?

      Vymazat
    3. Ford = Apocalypse now!

      Vymazat
  12. iba idiot da 4ke 100% a 5ke 50%…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takze uz nejsem idiot, kdyz ctyrce davam 80 procent, huraaa!

      Vymazat
    2. cakam opravnu recenziu az sa ti to ulozi ako moviezone 😀 tak 7-8/10 je adekvatne

      Vymazat
    3. Indy 4 u me max. 40%. Lucas a Spielberg channeling their inner Troška. Snad to uci na filmovych skolach, tak dukladna sabotaz vseho co udelalo Indy trilogii klasikou se jen tak nevidi.

      Vymazat
  13. FF Indiana Jonese miluje, resp miloval za mlada a teď tvůrcům nemůže odpustit že sám zestárnul a neumí si to vychutnat jako za mlada. Tahá do toho nějaký pocity a zkušenosti ze sledování těch tisíců filmů co recenzoval.
    Podle mě je IJ5 dobrej jako vždycky, nikdy to nebyla podívaná pro přemýšlivý intelektuály. Řešit detaily jako že bu se důchodce neměl takhle hejbat.. A to cestování v čase nevadí ? A další věci ?
    Je to kurva pohádka tak neřešte kokotiny. V kině ve 4k a prostorovym zvukem super zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam čert, když je to pohádka?
      Princezna, drak?

      Vymazat
    2. Mě to bavilo jako desetiletýho a teď nemám chuť se podívat ani na nový, ale ani na ty původní, proč bych měl? Je to fakt pro děti anebo retardy.

      Vymazat
    3. Franta chodí na filmy pro děti, takže věk s tím nemusí nutně souviset. Bohužel na tom, že IJ5 je minimálně divnej a rozpačitej film, se shodujou snad všichni film. kritici (krtci). Spíš mi přijde tragický ignorovat fakt, že Hollywood prožívá minimálně scénáristickou krizi a dojebe vše, na co sáhne, a ještě se najdou gumy, kterejm to nevadí a vykřikují, že někdo u filmu moc přemýšlí.

      Vymazat
  14. Manželko, řekni manželovi, ať každé 3 vteřiny neříká "prostě" a "jako".
    Jestli tě miluje, tak s tím přestane.

    OdpovědětVymazat
  15. Bohužel taky stárnete a ty recenze už Vám nejdou, tato taky postrádá švih a vtip je to jen naříkání. A s % jste u Indiana Jonese už podruhé vedle, tak jako 4. díl není na 100%, tak tento není na 50% :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně souhlasím, viděl jsem a je to na 80% a lepší než čtvrtý díl

      Vymazat
  16. viděno včera v kultovním 70mm kině panorama varnsdorf, kde jsem někdy před 40 lety viděl poprvé archu... jako bych snad taky cestoval časem... smrk... málokdy vydržím 150min v klidu, ale včera mi to sedlo, bavil jsem se stejně jako když jsem byl malej kluk, pusu otevřenou dokořán, pěstičky zatnutý... užil jsem si to moc.

    OdpovědětVymazat
  17. Namiesto kopca, je tam tá vybuchnutá veža na začiatku filmu

    OdpovědětVymazat
  18. Původní název filmu byl Disk osudu..,

    OdpovědětVymazat
  19. Nakonec to nebylo tak špatné. Určitě mnohem lepší než čtyřka. Když pominul ten sladkobolnej konec, tak největším mínusem filmu byly přehnaný akce. Jinak to ale mělo správnej Jonesovskej feeling. Franto, ty jsi dal čtyřce 100%??

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.