25.6.23

Audio retrospektiva: Staré filmy Mikea Nicholse

Abychom si dohnali vzdělání, pustili jsme si tři starší filmy, které režíroval Mike Nichols: Absolvent [The Graduate], Kdo se bojí Virginie Woolfové [Who's Afraid of Virginia Woolf?] a Tělesné vztahy [Carnal Knowledge]. Jsou fajn!


23 komentářů:

  1. Fukovi mají retro období. Prga před prgou. Všechny ty filmy jsou fajn, ale už jsou prostě staré. Ta dynamika je dnes někde jinde, i přestože dnešní filmy jsou vlastně hloupé a ty staré byly relativně inteligentní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Fukovi už jsou staří. Hlavně teda Fuka. O jeho otci nemluvě, kdo ví, jak tomu se daří.

      Vymazat
    2. Je mrtvej. Furt Napsal bych nejakej jednoduchej program na aktualizaci, ale jsem linej. Neco jako tohle...https://www.fuxoft.cz/vyplody/hokej/

      Vymazat
    3. Fukootec byl kdesi vysypan po vzoru filmu Big Lebowski.

      Vymazat
    4. To je všechno moc hezký, ale pořád jsem se nedozvěděl, jak se panu otci daří.

      Vymazat
  2. Len technicka poznamka, ciernobielost virginie woolfovej nijako nesuvisi s vekom filmu. Ano, obaja herci mali old age makeup, postavy maju mat okolo 50 a film bol natoceny 3 roky po Cleopatre, ako FF spravne uviedol. Ta riekanka ma reprezentovat normalnu odrhovacku, v divadelnom preklade zvolili kafku, aby to lepsie islo hercom do huby

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ono je to s velkým K, takže to odkazuje na Franze Kafku. Taky Woolfová byla spisovetelkou stejně jako FK. Podle mě se jedná o snahu přenést podstatu díla z anglosaského prostředí do českého.

      Vymazat
    2. To bude asi pravda, ale zajímalo by mě konkrétně, proč je tam "Virginie Woolfová" / "Kafka" a ne třeba "Alexandre Dumas". O narážce "Virginia Woolf" / "Big Bad Wolf" vím, ale její pointa mi taky uniká.

      Vymazat
    3. Zřejmě Woolfová reprezentuje něco, co v našem prostředí Kafka.

      Z Wikiny:
      "Virginia Woolfová patří k nejvýznamnějším modernistům 20. století, je považována za velkého inovátora v oblasti anglického jazyka a jeho užití v beletristickém díle. Ve svých dílech experimentovala s psychologickými motivy a různými možnostmi přerušovaného vyprávění a chronologie, soustředila se na emocionální stavy svých postav."

      Skoro vše by na FK platilo, ale to je jedno.

      Vymazat
    4. Dále Dumas psal dobrodružné romány někdy v 2. polovině 19. stol. Kafka byl jak současníkem Woolfiny, tak i zásadním modernistou.

      Vymazat
    5. Já myslím, že ta písnička má navozovat takové to prostředí na literární vědě v anglofonní zemi. No, a protože na českých školách znají Virginii Woolfovou jinak než podle jména právě jenom anglisti, tak ji překladatel zaměnil raději za Kafku, kterého zná kdekdo. Prostě se to odehrává mezi intelektuály, kteří kdyby nebyli gramotní, tak by se dívali na artové filmy, ale takhle musí číst artové knihy.

      Vymazat
  3. Jestli má být Hromský protiváha toho cizince, tak to se teda vůbec nepovedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. xixi, aj ty vyhrávaš bludišťáka a song za ftipnú kašu leta.

      Vymazat
    2. + 1. Hromskyho asi opustila... někdo. Kde se vzal tu se vzal. Najednou píše jak..nevim. Jako někdo opustenej.

      Vymazat
  4. Co bude dál, FF začne číst knihy?

    OdpovědětVymazat
  5. Seriál Knightfall - inak stupidita - bojuje sa o nejaký stupidný hrad, čávo lezie po rebríku, druhý čávo ho neho zhodí, prvý čávo padá a ozve sa "týranie gulí"-sound z FF-znelky. To je nejaká tradícia alebo recesia vo filmovom biznise, že to musí byť všade?

    OdpovědětVymazat
  6. Well, tak som si to nakoniec vypočul - skvelý nápad oprášiť minulosť.. Jacka milujem, samozrejme heterosexuálne, zo starých filmov som videl Čajnataun a As good as it gets s Helen Hunt - prvé bola nuda, druhé sa mi páčilo viac (Helenka bola vtedy celkom sexi). Btw. odkedy som videl Godfathera, tak mám na 70té roky psychický blok. whatever.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Godfather to zabil, nejhorší je Brando, a v Apocalypse Now byl už totál nesnesitelnej. Asi to psal někdo tady, ale je celkem dobrej seriál o natáčení godfathera - the offer.

      Vymazat
    2. No a ještě trošku přisolim. Docela dobrej seriál byl Pam a Tommy (2022) o sextapeu Pam Andersonové a Tommyho Leea. Pamela překvapila, že to nebyla tuctová kráva. A Tommy taky překvapil, že to byl totál zmrdec.

      Vymazat
    3. Godfather byl v kinech 1972, tj pred vice jak padesati lety. V ty dobe revolucni dilo, ktery (jak ukazal serial offer) odstartovalo moderni nasazovani filmu v tisicovkach kinech najednou. Kdyz clovek kouka na Vesmirnou odyseu, taky by to dnesni optikou moc nefungovalo, ale film je to proste bezchybnej, optikou sedesatych let minuleho stoleti. Neskutecny efekty dodnes nestarnou a Kubrick napriklad predpovedel ploche obrazovky (v dobe, kdy vladly cernobile kulate hruzy a barevnou tv si mohl dovolit malokdo). Nesmis bejt autista, co stovnava filmy, ktery vznikly dekady po sobe. Jinak ja osobne si myslim, ze Godfather 2 je jeste kvalitnejsi, takze castecne souhlasim s tim, ze jednicce "neco" chybi.

      Vymazat
  7. Hodně dobrý starý filmy jsou věci od Ralpha Bakshiho. Fritz the cat, heavy traffic, wizards atd. Místní tepláctvo (podle vzoru ptactvo) by mohla zajímat jeho spolupráce s Frankem Frazettou na filmu Fire And Ice - velmi dobré conanovské fantasy. Ve filmu je postava sexy bojovnice jménem Tigra.

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.