2.1.24

Audio recenze: To se mi snad zdá [Dream Scenario] - 90%

Skvěle vymyšlené i natočené ztvárnění toho, jak běžní současní lidé reagují na zcela abnormální jev. Výsledkem jsou realistické (a současně velmi vtipné) scény, které především analyzují nejrůznější druhy společenské a komunikační trapnosti. Zjevně je to taky satira, ale není z ní jasné, jaké jsou politické názory tvůrců, což považuji za klad. Mix toho nejlepšího z Michela Gondryho a Ariho Astera. 


41 komentářů:

  1. Cage plus Michael Cera? To by mohlo bejt dobry. A co je to vlastne ten 'Vyucuje co je to Me Me' Frantisku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cera je tam dost málo a dlouho jsem ho vůbec nepoznal.

      "Me Me" znamená, že vyučuje Me2, tedy #MeToo

      Vymazat
    2. Já myslím, že zbytečné jsou především podobně laděné komentáře (byť třeba tento - 2. ledna 2024 v 22:53 - je psaný ve vší slušnosti).

      Odpůrci i příznivci se patrně shodnou, že pan Fuka je zkrátka samorost a svéráz. Pokud máte na jeho duševní pochody averzi, stačí na tento web jednoduše nechodit. Je jedno, co napíšete. Tím posledním smějícím se můžem, bude stejně pokaždé pan Fuka. Finančně zajištěný, ve veřejné sféře relativně známý a navíc s mladou manželkou po boku. Komu má, co dokazovat? A to píšu jako člověk, který jeho současným recenzím také příliš nerozumí.

      Jinak Leaving Las Vegas je samozřejmě špičkový film z něhož vzešel zasloužený (a jediný) Oscar pro Cage. Dokonalá studie o rozpadu osobnosti poznamenané destruktivním alkoholismem.

      Vymazat
    3. Recenzím nerozumíš jako v tom smyslu, že je jim z toho šatníku přes nevhodnej mikrofon špatně rozumět, anebo nerozumíš tomu proč to vůbec dělají?

      Vymazat
  2. Jezis marja, ted jsem dosel k priznani, ze Fuka nevidel Leaving Las Vegas. Jak se ty vole Fuko muzes vubec citit jakymkoliv zpusobem entitled cokoliv ohledne filmu recenzovat? Prvni minuty vypravis jak nejakej obrovskej znalec Cage, ale nevidel jsi jeho nejzasadnejsi film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cageův nejzásadnější film je samozřejmě The Wicker Man.

      Vymazat
    2. ...který jsem taky neviděl.

      Vymazat
    3. Liška (ten druhý, ale menej trápny)2. ledna 2024 v 22:33

      Gone in 60 Seconds

      Vymazat
    4. Se snazis jako bejt vtipnej. Ale spis je to fakt smutne, ze jsi nevidel jeden z top filmu 90. let (to same 80s a 70s). Cage je tam v top forme (natoceno kolem obdobi Skaly) a ukazuje, ze hrat umi. Jeho progres alkoholismem je naprosto spickove zahranej a jen z hereckyho vykonu uz vidis, kdy je v point of no return, kdy uz ho zadnej prasek na kocovinu jen tak nezachrani. Celkem depka film a cloveku se ani nechce verit, ze to cele tahne Cage. Jaky je vubec tvuj zebricek top 20 filmu vsech dob? Dal bys vubec 20 filmu dohromady?

      Kdyz si to tak vezmu, tak tys vlastne nehral poradne ani zasadni hry videpherni historie. Nebo si alespon nevzpominam na to, ze bys kdy nejak chvalil Baldur's Gate 2, pripadne Planescape Torment, prvni dva Fallouty atd, ale za to jsi nam ted prozradil, ze jsi hral Baldur's Gate 3 a prestalo te to bavit, coz je pochopitelne, kdyz mas nulovy vztah k predeslym dilum a zrejme ani netusis, kdo/co je to Boo, Sarevok, pripadne Jon Irenicus (jeden z nejlepsich videohernich zaporaku ever). Dal bys dohromady zebricek top 20 her?

      Oboji by mohlo byt vtipne/zajimave a asi by se tim spousta otazek ohledne tvych recenzi a tveho vkusu vysvetlila.

      Vymazat
    5. Podľa mňa Cageov najzásadnejší film je Ghost Rider: Spirit of Vengeance a to vďaka zásadnej scéne kvôli ktorej sa natrvalo zachcal do histórie.

      Vymazat
    6. Fuka casto posobi ze nevidel ani film ktory prave recenzuje.

      Vymazat
    7. Cageov najzasadnejsi film je samozrejme The Rock.

      Vymazat
    8. Franta nielenže hral zásadné hry videohernej histórie, ale zopár zásadných aj tvoril. Navyše o hrách aj napísal aj pár knižiek, ale čítal som len tú najzásadnejšiu. V zásade sa totiž videoherná história začala na konci minulého storočia a Fuxoft vyrastal v tých najvzrušujúcejších videoherných časoch plných objavovania herných mechanizmov, keď u nás ešte zúril socializmus.

      Vymazat
    9. Skala je samozrejme super a Cage akcni hrdina se svou 90s trilogii Skla, Con Air a Face Off taky zavalel. Skalu ale rozhodne netahne sam Cage. Ed Harris a Sean Connery jsou troufam si rict zasadnejsi obliceje ve Skale. Leaving Las Vegas je ale postaveny na nem, taky za to dostal jedinyho a asi i posledniho Oscara. A uz asi to je ten duvod se na to podivat - jedinej oscarovej vykon Cage proste probouzi v kazdem zvedavost. Tedy krome filmovych recenzentu Fukocastu.

      Vymazat
    10. Sak hej Chlebec a co ste tym chcel povedat?
      Jako já, například, neupírám Michalu Davidovi přínos české popmusic a jistou odbornost v rámci podžánru "ucajdaný pop Itálie 80. let", ale to neznamená, že bych ho považoval za erudovaného v hudbě obecně. (Pan M.D. ovšem má soudnost, vzal jsem ho jen jako příklad!)

      Vymazat
    11. Veru. Fukove hry su dodnes tak zasadne ze keby ich obcas nepripomenul nejaky Chlebec v diskusii, tak nikto netusi ze Fuka nieco vytvoril.

      Vymazat
    12. Nerobil Fuka nejaky Tetris? Ja len ze na idnes je clanok o Tetrise a Fuku tam nikto nespomina. Tak zasadne hry on vytvoril.

      Vymazat
    13. Cage nemá najzásadnejší film. Pripomína mi Eddieho "the Eagle" - lenže jeho NEskoky na lyžiach boli aspoň vtipné, ale pozeranie filmov, v ktorých sa objaví Cage, psychicky bolia.

      Vymazat
    14. Cage si posledni roky nahodou vybira solidni experimentalni silenosti. Obdobi beckovejch akcnich sracek ve stylu Willise v predposledni fazi demence uz ma nastesti za sebou.

      Vymazat
    15. Tak to vůbec, Cage je skvělej herec. Že schválně hraje ve spoustě mizerných filmů a většinou v nich nehraje předmětnou postavu, ale hraje "Cage hrajícího postavu", s nemalou mírou mrk-mrk parodie, je jiná věc. Někde se zmiňoval, že to je takové jeho hobby.

      Vymazat
    16. Anonymní3. ledna 2024 v 16:34
      Vážně? Tak to by stálo za to tam něco napsat do komentářů. (Dobré je i to, že tam nebude Google hrozit smazáním.)

      Vymazat
    17. Ani 8 bitoví pamätníci v diskusii nič. Je to legenda ten Fuka.

      Vymazat
    18. Cage je možno skvělej, ale rozhodne nie je herec. Akčné céčkové až fkové sračky typu Ghost Rider nahradil takzvanými "experimentálnymi" sračkami, aby zamaskoval jeho neherecký netalent. Ďalší neherecký netalent Willis sa vyhováva na demenciu a Cage, že jeho neschopnosť je vlastne hobby. Nechcem tu filozofovať, ale experimentálne h0vn0 síce šokuje, vyvoláva otázniky a nastavuje zrkadlo, ale stále je to h0vn0..

      Vymazat
  3. Ted jsem videl Zone of Interest. Nejlepsi film co jsem letos videl. Doufam ze na to pujdes Franto.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady je ale na Fukováno!

    OdpovědětVymazat
  5. To sa mi snáď zdá tykokso! Hotel Palace a Maestro vyfasovali len po 50tke, ale samoopravná megakorytnačka, ktorá prskala modrý laser z huby do Japoncov, dostala 80% a toto faux pas, ktoré mi spôsobilo PTSD, až 90%?! Don't worry, nebude sa ti snívať o Cage-ovi, ak tomuto h0vnu dáš nízke hodnotenie - takto to funguje len vo filme :).

    OdpovědětVymazat
  6. Divím se, že jste ve výčtu dobrých Cageových rolí nezmínili Mandy
    https://www.csfd.cz/film/577420-mandy-kult-pomsty/recenze/
    Úžasný film, dohnat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja napsal, ze v poslednich letech si vybira solidni experimentalni role, ale asi kombinace umele a lidske inteligence nebyla moc rychla pri odcenzorovani skrytych komentaru.

      Vymazat
    2. Za mne třeba dokonalá audiovizuální nuda, která se táhne jako smrad. Ty sáhodlouhé záběry na obnažený penis hlavního záporáka, jsem vyřešil rychlým posuvem.

      Vymazat
  7. Mistrův majstrštyk je samozřejmě Adaptace, to jen tak na okraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Adaptace je vážně skvělá, ale samozřejmě jeho top film je Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans.

      Vymazat
  8. Já se nedivím že od Fuky dostal tento film 90% byl totiž takovej nedokončenej jako měl skvělé téma ze začátku chytil a pak na konec zjistíte , že autor se nenamáhal vymyslet jak pokračovat tak od 3 čtvrtin je to už jen WTF? WTF? WTF? to jako vážně titulky? No stejne NEDOKONČENÉ JAKO Frantižkovův film o Japonsku :D Taky se spousta lidí těšila jak to dopadne a a a NIC....

    OdpovědětVymazat
  9. Franto, ty už nejsi palec na R1 ani po telefonu? Sem si to pustil po delší době a bylo to tak zábavný, že sem seděl v autě než to skončilo. Nějací fresh lidi tam rozebírali s anglickýma cool hláškama super netflix veledíla s takovým nadšením, že sem začal uvažovat o předplatným netflixu v kombinaci s předplatným k psychiatrovi což je dnes dohromady podle aktuálních ceníků obou základních nabídek cca 3tis za hodinu. A to bez záruky, že to nakonec dobře dopadne. Kdysi se takhle snažil dojebat R1 nový vlastník, který nakonec uhnul za pár týdnů, ale tohle vypadá jako chtěný nějak víc zevnitř. Tentokrát se to povede. Dávám do oblíbených k vaření se soukupem, TV NOE a máme rádi česko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Palcích jsem se přestal účastnit více než před rokem. Tak nějak mě to už nebavilo - chyběla mi tam ta zábavná interakce předchozích let. Saša Michailidis s tím skončil o něco později také, přesné důvody neznám. Dále Palce pokračují zde: https://www.youtube.com/@odvazne-palce

      Vymazat
    2. Saša se prej těšil, že se tam jednou bude probírat tvůj film, ale nebavilo ho už čekat.

      Vymazat
    3. Saša taky překvapil, ale na CT se má asi líp a nebylo nutný se nějak extra přizpůsobovat. Naopak tam má víc prostoru zdá se. No tak je asi konec, staré musí ustoupit novému. I ta kniha od Jany působí trochu jako requiem. Bude se teď řešit netflix produkce za 5€ film, dva lidi v místnosti co si povídají úplně o ničem s podkladem výtahový hudby. Když bude štěstí tak jeden z těch dvou bude nějaký dnes ztroskotaný herec. S hudbou je to teď na R1 úplně stejný, když mám někoho v autě, tak automaticky přeladím hned někam jinam abych se nemusel stydět za to co tam hraje, lámané beaty amatérských producentů nepochopí nikdo koho znám. Ale celý to má po letech jedno plus, Torque: Ohnivá kola bylo tenkrát to hodnocení správně oproti tomu co a jak se hodnotí na palcích dnes : )

      Vymazat
    4. Torque: Ohnivá kola je legendární, ale pokud si dobře vzpomínám, tak vzniklo až v pozdějších dobách Palců.

      Vymazat
  10. Kde ještě hraje výborně Cage: Obchodník se smrtí, Zběsilost v srdci, Tváří tvář. Původně byl Cage vnímán vyloženě jako áčkový herec (90. léta), pak se skrze svého finančního poradce dopustil daňového úniku, enormně se zadlužil, v důsledku čehož byl (a as jei) je nucen brát role v béčkových a zetkových filmech. Vzhledem k tomu ale, jakého herectví byl schopen dřív (90. léta), bych ale o jeho hereckých schopnostech nepochyboval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cage je dobrej i v tech beckach. Mozna mne to i bavi vic nez ty devadesatky.

      Vymazat
  11. Rád bych podotknul, že v Nauce o snech nehrála ani Kate Winslet, ani Jim Carrey.

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.