15.11.23

Audio recenze: Zabiják [The Killer] (2023) - 50%

Fincher pořád skvěle zvládá řemeslo a plíživá, pomalá atmosféra filmu není špatná. Problém je námět a scénář, který je v lepších chvílích šablonovitý, v horších chvílích aktivně dementní. Pár dobrých nápadů a scén (rvačka na Floridě) to nezachrání. Ale v rámci netflixové produkce jde o silný nadprůměr.



33 komentářů:

  1. 12- Alien 3 11-Gone Girl 10-Girl with the Dragon 9-Panic Room 8-Benjamin Button 7-Mank 6-Killer 5-Zodiac 4-Seven 3-Game 2-Social Network 1-Fight Club .U mňa Killer dobrý, zas trocha iný Fincher

    OdpovědětVymazat
  2. Tuším ste nedávali pozor. Jeho handler ponúkol klientovi, že štandardne sa spackané joby upratujú odprataním zabijaka (cutting loose ends) aby sa náhodou nedostali ku klientovi. Preto poslali naňho dvoch zabijakov, aby ho upratali. A keďže jeden z nich bol premotivovaný testosterónový buran, pri tom jeho priateľka prišla k újme. Jeho monológy podľa mňa schválne boli také banálne, pretože protagonista je v skutočnosti vlastne dosť hlúpy a prázdny odhlaidnuc od jeho nespochybniteľných inštinktov a zručností. Navyše je vidno, že pri svojej nabubrelosti a pozérskych monológoch vlastne neustále robil chyby a riskoval. Spackaný hit. Zlý odhad čo spôsobí nabíjačka klincov ktorou ohrozil svoju snahu vypátrať kolegov aj klienta. So šťastím zvládnutý prvý kolega. Všetky tie komplikované akcie. On to bol vlastne taký inšpektor Closeau ktorému všetko vychádzalo napriek tomu ako sa správal. Nie vďakka tomu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale PROČ se zpackané joby řeší uklizením zabijáka, "aby se nedostal ke klientovi"? Proč by se k něm měl chtít dostat po neúspěšném jobu víc než se k němu chce dostat po úspěšném jobu? Zabiják identitu klienta vůbec neznal a kdyby po něm klient nešel, nikdy by neměl motiv ji zjišťovat.

      Vymazat
    2. A to nemyslím jako otázku "Jak by to ve skutečnosti fungovalo?", nýbrž "Jak to má podle tvůrců fungovat ve světě tohoto filmu?"

      Vymazat
    3. Súhlasím, že to bolo z tohto pohľadu plytké klišé. Ale neanalyzoval som to z pohľadu svetskej logiky ale logiky tohto príbehu.

      SPOILER ALERT.
      Na konci sa totiž klient vykecáva z toho, že vlastne ani nevedel ako to chodí, a bolo mu to proste ponúknuté ako kompenzácia a vysvetlené, že je to vlastne tradičný postup.
      SPOILER ALERT

      Ja mám pocit, že na nás celý čas Fincher požmurkáva, že, to by ste museli byť úplní magori aby ste tohto babráka obdivovali a fandili mu. Šak sa naňho kuknite.

      A tiež som nečítal komiks, takže netuším že jak to myslel originál autor. Film mi pripadá ako výsmech cez všetku tú úpornú navonok dokonalú rutinu a banálne mantry v monológoch ktoré nie vždy úplne korešpondujú s aktivitami ktoré predvádza postava.

      Vymazat
    4. Roman, skôr sú IMO hlúpe (v kontexte nereálne) tie scenáre (teda filmy), kde všetko klapne do posledného detailu (Mission impossible). Sú to de facto moderné rozprávky pre dospelé deti. V reálnom svete je každá vojna improvizácia ("nebojte se, i zmatené rozkazy vás nakonec přivedou do zákopů.").

      A tie monológy rozhodne nie sú banálne. Takto premýšľajú a fungujú highly achievers - schopnosť hovoriť NIE všetkému, čo nesúvisí s cieľom (modus operandi Jobsa a ďalších). Na mňa pôsobil ako vysokofunkčný autista (samotárstvo je žiadaná vlastnosť v podobných povolaniach).
      _____
      Btw. je písaným pravidlom, že pokiaľ ťa niekto vyslovene irituje, tak sa ťa to na hlbšej úrovni týka. Z tvojich komentov dosť cítiť znechutenie z postavy Fass-a, je možné, že odmietaš v sebe presne rovnaké vlastnosti, ktoré na ňom kritizuješ..

      Vymazat
    5. Já bych takový rozbory nechal někomu inteligentnímu, kdo rozumí filmům, Romanko.

      Vymazat
    6. Včera som si hodil do googlu zo srandy, reku či sa mi to len zdá... "the killer fincher protagonist dumb" a prekvapivo nie som s týmto názorom osamotený.

      https://www.reddit.com/r/TrueFilm/comments/17s9emk/i_need_a_reality_check_on_the_killer/

      Čo sa týka môjho názoru na protagonistu, je dosť trúfalé na základe mojej snahy pochopiť čo tým chcel vlastne Fincher povedať, pokúšať sa o moju psycholanalýzu :). Film som si užil popri šlapaní na ergometri. Nenudil som sa až tak moc ako pri prvej Dune, ktorú som zhodou okolností tiez pozeral tento týždeň. Na dvakrát.

      Vymazat
    7. Romane, poprvý sem si řek, že si napsal myšlenku, za kterou by se nemusel dospělej člověk stydět. Po deseti letech skvělý vývoj.

      Vymazat
    8. Roman, prečo by mal byť protagonista hlúpy? Dotiahol to dosť daleko v "kariere", bol za vodou. Skôr by som povedal, že Fincher k tomu umyselne pristupil tak, ze nie vsetko vyjde podla planu a je treba aj "improvizovat", co on nerad robil. Nakoniec mu vsetko aj vyšlo, takže by som určite netvrdil že bol nejaký Closeau.
      Čo sa týka rozšlapavania mobilov, išlo mu skôr o to, že mal vo zvyku ich ničiť po použití, toto bol najjednoduchší spôsob.
      Inak v podstate jednoduchý, priemerný film. Ak nám tym autor nechcel povedať viac ako som dokázal pochopiť.

      Vymazat
    9. Ten mobil rozšlapol (zničil), aby nebol použiteľný, čiže aby ho nejaký spratek nenašiel a nepoužil, čím by sa mohla polícia dostať k infoške, kde ten mobil bol nájdený. A teda ku stope a stopa = weakness..

      Ľudia majú naivnú predstavu, že v podobných prípadoch nájomní vrahovia používajú svoje vlastné smartfóny, na ktoré si bežne fotia svojich jorkšírkov a selfíčka z dovolenky. A že prvé tri čísla v kontaktoch sú Mama, Otec a Sestra.

      Takto som to pochopil z podcastu. To ale samozrejme nie je pravda. Používajú sa lacné jednorázovky na jedno volanie alebo volanie na jedno číslo - čiže ak by aj telefón našla polícia, h0vn0 by sa dozvedela..

      Žiadne selfíčka s nájomným vrahom, fotečky jorkšírov, ani kontakt na maminku alebo sestru by nenašli, pochopiteľne..

      Vymazat
  3. Hele, na tenhle film seru, ale víte, co by bylo super? Kdyby někdo udělal dokument o Tokiu. To mě vždycky strašně zajímalo, jak to tam chodí. Ale jako nejen mrakodrapy a chrámy, ale i smradlavé uličky, bizarní obchůdky, roboti a tak. Nevíte o někom, kdo má dost peněz a času na to něco takového stvořit? Ideální by byl samozřejmě nějaký nezaměstnaný milionář, nejlépe takový, co už v Tokiu mnohokrát byl, vyzná se tam a je fanouškem japonské kultury. Taky by bylo asi dobré, kdyby měl mladou manželku, kterou by mu všichni mohli závidět. Za takový dokument bych byl nejspíš ochoten zaplatit i nějaké peníze - viděl bych to tak na 100 Kč za stažení filmu a 666 Kč za vstupenku na případnou premiéru, ale to je jen takový hrubý odhad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kromě tý manželky takovýho znám.

      Vymazat
    2. Nevite nekdo o nekom takovem? Idealni by bylo, kdyby byl bezdetny a mel vasektomii, takze by nehrozilo, ze by rodina a urvane deti narusovaly unikatni tvurci vizi.

      Vymazat
    3. Já si nemyslím, že by něco takovýho ještě někoho zajímalo, kvalitních dokumentů o Tokiu je spousta a spousta lidí, i z mého okolí, už se tam byla osobně podívat. Jo možná kdyby něco takovýho vzniklo tak před deseti lety, možná ještě i před osmi, bylo by to zajímavý.

      Vymazat
  4. Skvelý psychologický náhľad do myslenia profesionálneho vraha a nielen jeho a ešte lepšie spracovanie.. Film rozhodne nie je vhodný pre divákov s ADHD a CGI fetišom (nemám na mysli nikoho konkrétneho), ktorí vyžadujú strih každých 10 sekund, tempo 1 Tbpm a hardcore strielačky na samurajský spôsob s hromadou krvi a odrezaného mäsa, popr. 45 kilovú modelku, ktorá pomocou makeup-u a pazúrov na prstoch zlikviduje 3 zápasníkov sumo.

    Jediná moja kritika je, že ten koniec je tak trochu nedoKONČENÝ. Apropos, óda na film na tomto webe je v mojom prípade rarita, ale teraz moje neuróny dostali nažrať..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosim ta urob mi radost a povedz ze umyvas wc niekde v anglicku. Strasne sa hanbim ze mam s tebou geograficky nieco spolocne, tvoje posty su ultimatny cringe.

      Vymazat
    2. "Líška, mám s tebou niečo spoločné" - you wish :).. Srry, ale neviem ako mám naložiť s nevyžiadanou informáciou, že sa za mňa hanbíš - obsah tvojho vedomia (a nielen tvojho) ma fakt nezaujíma. A ak sú niekoho posty ultimátny cringe, tak ich nečítam??

      Vymazat
    3. a) I don´t wish, to bola tak trochu pointa
      b) naloz s nou napriklad tak, ze sa budes menej strapnovat
      c) ta posledna opytovacia veta nedava zmysel, podobne ako vacsina tvojich komentarov

      Vymazat
    4. Tak rád by som ti vyhovel (b), lenže to nie je také jednoznačné. Strápňovanie je totiž relatívny pojem a závisí od pozorovateľa. Napr. tvoj pokus o devalváciu mojej osoby je IMO trápny. A vôbec nefunguje. Alebo komenty od Anonymních gaylordov sú trápne. Preto im venujem minimálnu pozornosť, Diskuterove komenty ignorujem (c).

      Vymazat
  5. no jo no. Tak dobrou noc a hodně štěstí. Leonovi to vyšlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Sledovat poslední dílo Davida Finchera, "The Killer", je jak pozorovat pád hvězdy, která kdysi zářila nejjasněji na nočním nebi kinematografie. Fincher, režisér několika kultovních filmů, včetně "Fight Club" a "Se7en", se zdá být uvězněn v nekonečném kolotoči vlastních ambicí, a to s následky, které jsou na plátně nepŕehlédnutelné.

    Film představuje Fincherův pokus o spojení svého vizionářství s detektivním thrillerem, ale výsledek je spíše matoucí než oslnivý. Jeho snaha o kombinaci temného podtextu s vizuální estetikou, kterou jsme u něj zvyklí oceňovat, vypadá spíše jako nesourodý amalgám nápadů než jako dovedná režijní vize.

    Příběh, který by mohl být napínavým thrillerem, se stává záminkou pro nekonečné monology a zdánlivě nesmyslné symboly, které ztrácejí spojení s realitou.

    Fincher, kdysi považován za mistra vytváření atmosféry a napětí, se nyní zdá být uvízlý v pasti svých vlastních konvencí. Namísto inovace a různorodosti, kterou jsme očekávali od někoho tak talentovaného, nás "The Killer" zahrnuje stereotypy, kterým chybí autentičnost.

    Tento film je smutným připomínkou toho, jak může tvůrce, který jednou ovládl své řemeslo, upadnout do pasti vlastního renomé. "The Killer" nám nabízí krásné vizuální momenty, ale to nestačí na zakrytí prázdnosti, která se skrývá za povrchem. Doufejme, že Fincher najde způsob, jak se vymanit z tohoto úpadku a opět nás překvapí svým geniálním přístupem k filmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super. Prvni verze umele inteligence pise lepsi recenze nez Mistr Fuka pp ctyriceti letech praxe.

      Vymazat
    2. To prave moc super neni. Tyhle genericky pindy /at uz psany ci generovany/ si muzu precist vsude, ale proc bych to delal. To rafsi kouknu na fffilm.

      Vymazat
    3. V tomhle byl kompost před lety napřed. V jeho fóru na okounu řádili boti (Haruko, Kasuga, Sardy) a nebylo to tam zábavné.

      Vymazat
  7. Disneygate

    https://www.bitchute.com/video/Fbu5GN94o9Bf/

    https://www.bitchute.com/video/dwIkQWcZtzCa/

    OdpovědětVymazat
  8. Fuko, cekal bych, ze kdyz postujes tydne asi sto jakoze vtipu s nazi svastikou, tak budes vedet, jakou ma nazi svastika orientaci. Ale asi jsem te precenil i v rozpoznavani smeru doleva a doprava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, jakou orientaci má "nazi svastika" a proto jsem ve svém včerejším postu o svastice v "Pomádě" nepoužil slovo "nazi" ani žádné podobné. Jsi nějaký posedlý nacismem, že ho vidíš i tam, kde není?

      Vymazat
    2. V lamane anglictine jsi take napsal, at si s touto informaci delam, co chci. Takze si nyni s touto informaci delam, co chci. A jmeno Edolfík take s panem Adolfem H. nema nic spolecneho a ta nazi ohradka pro psa je jen vyplodem me fantazie!

      Vymazat
    3. Takze, ja jsem napsal "Ve filmu Pomada je svastika, delejte s touto informaci co chcete" a ty jsi tuto informaci pouzil k tomu, abys me informoval, jakou orientaci ma nacisticka svastika (ktera v Pomade neni a nikdy jsem netvrdil, ze tam je, ani jsem se o ni nijak nezminoval)?

      Vymazat
  9. Františku kukni si to niekedy znova. Možno si to len nepozeral správne naladený. Film s takou atmosférou som už dlho nevidel. Aj to, že sa to priemerným pozeračom všakovakÿch blbostí nepáči, naznačuje, že ide o kvalitu. Tento film rozdelí publikum. Tvoja drahá je tentoraz lepšia recenzentka...

    OdpovědětVymazat
  10. Omlouvam se, jestli to uz nekdo psal. Ale tu pistoli samozrejme vyhodil zamerne jak posledni az u letiste, protoze ji mel jako jedinou na ochranu just in case...... film se mi libil moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, ze kdyby ji nekde vyhodil o minutu driv, nebyl by nahrany na bezpecnostnich kamerach.

      Vymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.