15.4.24

Audio recenze: Papežův zákon [Rapito] - 60%

Působivě natočené (kamera, hudba), ale zápletka je vyprávěná tak zvláštně a ambivalentně, že jsem se marně snažil vyvodit, co přesně se tím tvůrci snaží říct. A opravdu to vypadá, že se tím SNAŽÍ něco hlubšího říct. 


9 komentářů:

  1. Raději bych si zde četl hnůj z Internetu, než tahle pomalá inteligence.

    OdpovědětVymazat
  2. Šupito rapito presto! Per to do mě! Říká chlapec papežovi (myslí tím motlitby).

    OdpovědětVymazat
  3. Je papez cerny? Proc jsou ve Vatikanu sami muzi? Jsou vsichni sodomite? Proc katolicka cirkev uctiva same zidy a zaroven zidy nenavidi? Neni to cele habadura? Same otazky.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem proti obrizce! Kde si jinak ma chlap slechtit lucinu a nivu?

    OdpovědětVymazat
  5. František, film je z definície umelecké dielo, ktoré každý pochopí inak, resp. k filmu nepotrebuješ "návod", aby si si z neho niečo odniesol (technicky to ani nie je možné, ak si ignorant). Napr. taký Saulov syn evokuje každému iné emócie, pocity - nepotrebuješ 200 hod. "dokument" o tom, kto sú Nemci a odkiaľ prišli; aký mali vzťah s Rimanmi a čo je koncentrák; prečo v ňom kúria uhlím, keď je vonku teplo, ani chemický vzorec Cyklonu B a prečo Židia na Rosh HaShanah konzumujú jablko s medom.

    Podobne tento film: nepotrebuješ vedieť nič o pápežovi. Dokonca nemusíš chápať politické súvislosti Talianska v 19. stor., ani že sa obriezka robila zo zdravotných dôvodov. Ústrednou myšlienkou môže byť Štokholmský syndróm. Úplnú deštrukciu psychiky toho uneseného chlapca si nezaregistroval. Na jednej strane nenávidel Pápeža (zaútočil na neho fyzicky, že.. a potom chcel hodiť jeho mŕtvolu do rieky) a na druhej strane otcovi nešiel na pohreb (lebo nebol kresťan) a matku chcel na smrteľnej posteli násilím pokrstiť.

    Cieľom autora je zrejme(?) démonizácia kresťanstva, ale myšlienky z neho sa dajú aplikovať aj na 21. storočie. Okamžite sa mi vynorili "násilné" konverzie mnohých autistov alebo holiek s hraničnou poruchou na opačné pohlavie t.j. dogmy Piřátov (o ktorých sa predsa nediskutuje), násilné donucovanie etc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je kvalitní komentář! A hned rychle pryč, než mě Anonymní obviní, že se pchám do Liščí prdele ..

      Vymazat
  6. IMO jeden z lepších filmov, keďže väčšinou dnes vznikajú pytschoviny, ktoré kritizujem - práve preto, že sú to pytschoviny. Vizuálne to bolo IMO dobré a ten chlapec zahral vnútorný konflikt (skrat) skvele. Priznám sa, že ma nenapadá nič, čo by mi vadilo, prekážalo, chýbalo (100%).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže filmová společnost z Tebe má opět radost. Lístek sis koupil, příště přijdeš zase - a Tvůj názor je víceméně irelevantní.

      Vymazat
  7. Když je zápletka vyprávěná zvláštně, může to být zvláštní výpravou?

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.