21.9.23

Audio recenze: Bod obnovy - 40%

Skoro všechno v tomto českém filmu se inspirovalo Blade Runnerem (oběma díly). Emoce ale vůbec nefungují a herecké výkony nejsou nic moc, takže zbývá jen překombinovaná, nesmyslná, ukecaná detektivka z budoucnosti s pár minutami slušných triků.


24 komentářů:

  1. G bod obnovy je fajn věc. Co říkáš, Lišáku?

    OdpovědětVymazat
  2. Prga. A nejsem z toho uplne hepy. Dnes v noci jsem se vzbudil a mel hovno co delat. A u nakyho filmu z roku 2013 si prgnul. Nebyl tam zadnej koment.

    OdpovědětVymazat
  3. Tys to viděl až teď? Dost pozdě.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak to funguje, kdyz nekdo zemře při orgasmu? Ho obnoví a ani neví, ze se udělal(a)?

    OdpovědětVymazat
  5. FF šel do kina aby se mohl smát nepovedeným trikům. A to se nepovedlo.

    Přišlo mu to dementní. Akorát si půlky detailů vůbec nevšiml a druhou půlku nepochopil.

    Smutný příběh.

    P.S. Františku prosím neříkejte "blejt ranr" - je to "blejd ranr". A nechoďte do kina nalitej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fuka si nevšimol a nepochopil, tak by sa mohol volať tento blog.

      Vymazat
    2. Žádný Blog, ale blok.
      Jdu blejt, ranr.
      "Máte klapkárt?"
      Kikes (na vyžádání vysvětlím)
      Fůt blok

      Vymazat
  6. Ta postava, o které je řeč, nebyla obnovená po půl roce, ale z půl roku staré zálohy, protože ta čerstvá záloha byla smazána.

    U těch teroristů a orchestru to jde vysvětlit třeba tak, že teroristi vydali nějaké ultimátum, všechny zazálohovali a pak je začali střílet.

    Tělo při procesu obnovy musí být asi nějak opraveno - když pomineme případy, kde je tělo zničené, takže třeba ani zastřelené postavy přeci nejde obnovit s dírami (a projektily) v těle. Otázka, jak moc zničené tělo lze rekonstruovat a jestli to třeba nějak reflektují vrazi (i když ono vlastně stačí tělo dobře schovat, aby se zavčas nenašlo).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) Ano, to jsme řekli zjednodušeně, ale měnilo by něco na logičnosti zápletky kdybychom místo "oživen po půl roce" řekli "oživen z půl roku staré zálohy"?

      2) Pokud to teroristi takhle udělali (tzn. z nějakého důvodu NECHTĚLI, aby někdo prvních 48 hodin doopravdy umřel), proč potom zcela zbytečně vyplýtvali 48 nábojů a nezačali hudebníky zabíjet až po 48 hodinách?

      3) To nemůže být pravda, protože ve filmu je scéna, kdy se (v tom cyberpunk podzemí) záměrně střílejí do hlavy, pak se nechají oživovat a mají z toho srandu.

      Vymazat
    2. To zni jako nejakej lacinej rip off Altered Carbon. Cyberpunk jako jo, klobouk dolu, ze v Cesku nekdo zkousi neco jineho nez romantickou komedii, ale to opravdi tym lidi co na tom dela nesedne ke stolu a nerekne - hele, musime vymyslet a upravit tohle a tohle, protoze je to lacina kopie par let stareho vysokorozpoctoveho serialu na Netflixu?

      Vymazat
    3. 1) Na logičnosti zápletky to nemění nic. Ale pro člověka co film neviděl a poslouchá recenzi z toho děláte guláš, zní to jako byste jednu kouli ztratil a druhou rozbil... eeh chci říct půlku zápletky nestihl a druhou půlku nepochopil.

      2) No protože cílem "teroristů" nebylo ty hudebníky absolutně zavraždit, byla to vlastně marketingová akce - ty hudebníky chtěli zabít zálohované, aby - překvapivě - bylo možné je ze zálohy obnovit a díky tomu získat popularitu zálohování (a prosadit privatizaci).

      3) Ta oprava těla ve filmu nebyla nijak moc vysvětlena, ale zjevně -nějak- probíhala při tom ponoření do lázne - protože ti co umřeli a byli obnoveni ze zálohy měli devastující tělesná poranění, na která by znovu umřeli hned po obnově. Včetně toho co měl průstřel hlavy. Taky proto bylo pro obnovu nutné mít to mrtvé tělo (mimochodem ta Vaše diskuze jestli bylo nebo nebylo potřeba mít pro obnovu tělo, byla obzvláště vypečená - co jste dělali v tom kině?!)

      Jen slovo závěrem: IMHO ve sci-fi filmu přeci nemusí být všechno vysvětleno a rozpitváno do posledního puntíku a písmene, je to prostě "fiction", sestimsmiř.

      Vymazat
    4. 1) Když to na logičnosti zápletky nic nemění, tak jak tím pro člověka, co to neviděl "děláme guláš"?

      2) No, to by byla docela zajímavá podzápletka nebo dokonce hlavní zápletka. Teroristi před zabíjením všechny muzikanty nuceně zazálohují, pak je začnou zabíjet a mladá chytrá policistka si řekne: "Moment, proč je předtím zálohovali? To skoro vypadá jako kdyby dělali reklamu na zálohování. Že by za tím bylo něco víc?" Bohužel, nic takového ve filmu není, a přitom by stačila aspoň jedna větička o tom, že je teroristi donutili se zálohovat.

      3) To pořád nevysvětluje tu scénu, ve které se lidi záměrně stříleli z půl metru do hlavy a měli z toho legraci, protože se pak obnovili. A nikde ve filmu jsme si nevšimli zmínky o tom, že "Když mluvíme o VAŠEM ZÁLOHOVÁNÍ, tak tím myslíme pouze zálohování vaší mysli, nikoliv těla. Tělo k obnovení potřebujeme, ale prostřelení hlavy teda taky není problém." Neříkám, že tam nebyla, ale ani jeden z nás si jí nevšiml a považoval bych ji za natolik podstatnou pro zápletku, že tam klidně mohla být i vícekrát.

      Ad slovo závěrem: Ano, nemusí být ve sci-fi vše vysvětleno a rozpitváno, ale pak tam musí být něco jiného (např. fungující emoce nebo úžasná výtvarná stránka), co divákovi zabrání v tom, aby to rozpitvával. Přesně tohle v tom podcastu říkám - co jste při jeho podposlouchání dělal? :)

      Vymazat
    5. Ja bych rekl, ze to nema smysl dlouze resit, filmy v Cechach delaji dlouhodobe nymandi, kteri nemaji kapacitu na to udelat poradny scenar a vybudovat funkcni lore. Filmy se delaji bud - je ty jsi kamos z FAMU, tady mas penize na film. Pripadne: jeee ty jsi syn/dcera/pribuzny tohoto kamose z FAMU, tady mas penize na film. Velmi zridka je to: je, ty jsi cerstvy absolvent FAMU s debilnim madarskym jmenem, tady mas trosku penez na film.

      Vymazat
    6. Ad 3) - Ano, to jsem blbě napsal. Myslel jsem to přesně tak, jak to píše anonym. Tedy, že ta lázeň umí tělo nějak "opravit", protože vyloženě vidíme proces obnovy člověka, který umřel na nějaké zranění a nebylo třeba tělo nějak konvenčně operovat.

      Navíc je ta scéna pojatá trochu jako aluze na "making of the cyborg" z Ghost in the Shell, což je jednak cringe, ale hlavně počítám, že s větším rozpočtem by tam byla nějaká cool scéna, ve které se té osobě rekonstruují poškozené orgány (ono tam nějaké digitální cosi je, ale vypadá to abstraktně).

      Vymazat
  7. Well, chcel by som si zazálohovať Zuzku Klusovú - len by niekto musel na ňu naprogramovať protipirátsky patch. A na Blade Runner nešahať! Je to masterpiece a nevadí, že to chronologicky vôbec nedáva zmysel - pozrem si to každý rok, niekedy 2x. Aj mladú Ráchel by som si zazálohoval. Moje zálohy by mohli mať biblické mená Zuzka a Ráchel..

    Btw. knihu Blade Runner napísal schizofrenik a film teda nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú kognitívny problém uchopiť symboly (plochozemci, fanúšikovia transformers etc). To nie je kritika, ale fuckt..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Studna, studna, studna... Ty jsi strašnej čobol...

      Vymazat
    2. Bubbale, som všetko, čo len chceš, I don't f/care..

      Vymazat
  8. Od chvíle, kdy jste z psaných recenzí přešel na mluvené, šla jejich kvalita rapidně dolů. S tím už jsem se smířil. Ale že z toho postupně uděláte následovníka pořadu Katovna, to jsem nečekal :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=KZ7KubM-R4E

    OdpovědětVymazat
  9. Bod obnovy nefungoval poriadne ani vo Windows, tak sa sotva možno čudovať tomu, že to nefunguje vo filme.

    OdpovědětVymazat
  10. Zajimalo by me, jestli by po bodu obnovy mel Frantisek stale ustrizene koule, nebo by se to taky zahojilo jako dira v hlave po kulce (kulka haha no pun intended).

    OdpovědětVymazat
  11. Očividně jste ten film vůbec nepochopili a vaše klasické zaujetí proti českým filmům funguje. Kolikrát jsem slyšel u vás u zahraničního filmu, sice se to scenáristicky nepovedlo, ale ta výprava, to zpracování, dáváme 80% :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaprvé: Doporučuji tuto diskusi na Redditu, kde jeden z tvůrců Bodu obnovy (uživatel Tetref) konstatuje, že jim tam nějaké věci "utekly" a "nebyly nejlepší možné řešení": https://www.reddit.com/r/czech/comments/16up2po/comment/k2opglw/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

      Takže pokud film nepochopil jeho tvůrce, těžko ho může pochopit divák.

      Zadruhé: S tou "výpravou a zpracováním" máte stoprocentní pravdu a Bodu obnovy bych velmi pravděpodobně dal lepší hodnocení, pokud by v něm ta slušná výprava byla déle než 10 minut.

      Vymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.